Egyedi ízek a gyulai Jankay-kiállításon

 

Sorsok és tájak Jankay Tibor művészetében címmel nyílik kiállítás június 22-én Gyulán a Kohán Képtárban. A tárlatot 17 órai kezdettel Ván Hajnalka engedi útjára, s mint a művészettörténész – szinesztéziával élve – fogalmazott: a festményeket és szobrokat is bemutató összeállítás egyedi ízeket mutat meg.

 

 

Jankay Tibor (1899-1994) képzőművész Békéscsabáról indulva élete első felében előbb Európa egyes városaiban, majd Magyarország tájain gyűjtötte motívumait. Középkorú volt, mikor munkaszolgálatra ítélték. Később Amerikába költözött, ahol beszippantotta a szabadabb életforma, ám mindig hű maradt a hazai vidékhez és e kötődést képei mellett levelei is dokumentálják. Ennek a gazdag életútnak a lenyomatát láthatjuk műalkotások formájában csokorba gyűjtve a hajdani pályatárs, Kohán György festőművész képtárában.

A koncepció kimunkálásakor, kibontásakor az volt az alapkérdés, hogy Jankay hogyan, mi módon kötődött Gyulához – ismertette Ván Hajnalka. A városhoz való kötődése kapcsán elmondható, hogy Jankay Tibor és Kohán György barátok voltak, s rendelkezésre áll több levél is. Egyrészt a Koszta Rozóval folytatott levélváltás, valamint az a levél is, amit Kohán özvegye írt abból a célból, hogy tájékoztassa Jankayt férje elhunytáról.

Összesen 41 műtárgy lesz megtekinthető, melyek átívelnek a teljes életművön. Látható, érzékelhető, hogy a magyarországi alkotói korszakában egészen más képeket készített, mint az Amerikában töltött időszakban. Azon kérdésre, hogy számára mit adott a tárlat összeállítása, elmondta: egyfajta újra találkozást Jankayval. – A figurák és alakok megjelenítése, s a környezet változása rácsodálkozásra késztetett – fogalmazott.

Míg itthon a közvetlen környezetét vette modellként és a dolgozó ember jelenik meg leggyakrabban a tájban, addig az amerikai képek jóval felszabadultabbak, könnyedebbek. Ez utóbbiaknál nem annyira súlyos az alkotások mondanivalója – tette hozzá. A bemutatandó kerámiaszobrok az 1950-es évek végétől az 1970-es évekig készültek.

Forrás: gyulakult.hu

 

 

 

Komolyan lazultunk – az idén utoljára

 

Vajon mennyire Tapasztaltak az ecsetek? Erre a kérdésre kaphattak választ mindazok, akik eljöttek május 19-én a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány által életre hívott Komolyan lazulós rendezvénye harmadik évadának, s egyben az idei utolsó alkalmára a múzeum Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményébe. Az est első részében BMZ faggatta a képzőművész-zenész művészeket, ám a közönség tagjai közül ki-ki maga is saját tapasztalatra tehetett szert a baráti beszélgetések során.

 

 

Baji Miklós Zoltán faggatta a Tapasztalt ecsetek tagjait művészetről, zenéről, életről

 

Elsőként Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke köszöntötte a művészetbarátokat és Ván Hajnalka művészettörténészt, aki a Komolyan lazulósok megálmodója, ötletgazdája is egyben. Az elnökasszony azt is elmondta, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum átépítését követően reményeik szerint jövőre is folytatódik, de más formában az igen népszerű rendezvénysorozat.

Ezt követően BMZ, azaz Baji Miklós Zoltán csapott a húrok közé és faggatta a Tapasztalt ecsetek tagjait művészetről, zenéről, életről – miközben a projektor vetítette elénk a vizuális matériát.

A hét nagyszerű és neves vizuális alkotó közül hatan gyakorlott zenészek is egyben.  A Tapasztalt ecsetek sorában üdvözölhettük Chris Allan grafikust, billentyűst, és zeneszerzőt, Kopasz Tamás festőművészt és szólógitárost, Marjai Judit fotóművészt, Molnár Gábor dobost, Ulrich Gábor animációsfilm-rendezőt, képzőművészt ésütőhangszerest, Szurcsik József festőművészt és basszusgitárost, valamint Wahorn András festőművészt és szaxofonost.

BMZ elsőként a zenekar egyetlen hölgy tagjával, a fotós Marjai Judittal beszélgetett, aki már 14 évesen modellt volt, s később úgy döntött, hogy a kamera másik végéről is megméretteti magát. Wahorn Andrást sokaknak nem kellett külön bemutatni, s természetesen szó esett a legendás Bizottság együttesről is, melyet Waszlavik „Gazember” László hívott életre anno 1979-ben, és az egykoron prosperáló Munkácsy Emlékzenekarról is, melynek hagyományai most a fúziós jazzt játszó Tapasztalt ecsetek muzsikájában él tovább.

Fortuna ezúttal sem hagyta cserben kegyeltjeit: a hagyományos tombolahúzáson ezúttal Zsilák Zoltánnak kedvezett a szerencse, aki a zenekar lemezét vihette haza.

Az est második részében fergeteges koncertet hallhattunk és láthattunk a Tapasztalt ecsetektől. Marjai Judit pedig Békéscsabán először zongorázott lábbal, s egy népi hangszert, nevezetesen a köcsögdudát is virtuózan szólaltatta meg. A Tapasztalt ecsetek egy felejthetetlen esttel varázsoltak el minket.

Vándor Andrea

 

Képgaléria a facebookon: ITT

Részlet a Tapasztalt Ecsetek koncertjéből: