Új helyen a Jankay állandó kiállítás és a Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény

 

2013.11.29.

 

Kiss Tibor alpolgármester és Ando György múzeumigazgató köszöntötték csütörtökön a Munkácsy Mihály Múzeumban a művészetbarátokat, akik Jankay Tibor új állandó kiállításának, és a Kolozsváry Tevan családok gyűjteményéből válogatott tárlatnak a megnyitóra érkeztek. A múzeumkertből nyíló épületegyüttes egyik termét ezentúl Kolozsváry-Tevan teremnek, a másikat pedig Jankay teremnek nevezik majd

 

Az állandó kiállítást Turok Margit művészettörténész nyitotta meg

 

Ando György az előzményekről elmondta, hogy a 2003-ban alapított Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria idén a Munkácsy Mihály Múzeum részévé vált, új helyre költözött és Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény néven működik tovább. Mostantól a Munkácsy Mihály Múzeum égisze alatt, a múzeum szomszédságában, az udvarról nyíló, a köznyelv által régen „csempe” teremnek nevezett épületrészben látható az 1997-ben Békéscsabára hazakerült Jankay-hagyaték, amely 2006-ban a Kolozsváry- és Tevan-adománnyal bővült.

 

Kiss Tibor a számok világába kalauzolt bennünket: kiszámította a távolságot Békéscsaba, Budapest és Los Angeles között, valamint a Csaba Center (a galéria korábbi otthona) és a múzeum között. Ez utóbbi távolság csupán egy kilométer, mégis ezt volt a legnehezebb megtenni. Az alpolgármester kiemelte, hogy 63 év után a múzeum ismét városi fenntartásba kerülhetett, s a Jankay gyűjtemény, valamint a Kolozsváry-Tevan anyag is méltó körülmények közt lelt otthonra: Békéscsaba új kulturális negyedét gazdagítva.

 

A Ván Hajnalka művészettörténész által rendezett tárlaton Jankay Tibor alkotásai mellett etnográfiai gyűjteményének darabjai, valamint a Kolozsváry és a Tevan család művészeinek munkái is láthatók.

Az állandó kiállítás több újdonsággal is szolgál a művészetkedvelőknek. Az egyik az, amely nagy érdeklődésre tarthat számot, Jankay „Deutsch” Tibor (1899. Békéscsaba – 1994. Los Angeles) életművének első felére koncentrál, és szinte sosem látott munkákat vonultat fel. „Aranykor!” – kiáltott fel az egyik neves helyi képzőművész a képeket látva: hisz ezek Jankay legjobb képei! Az Élővíz-csatorna gyönyörű pasztelles, szivárványos pompáját, a mosónőket munka közben realisztikusan ábrázoló alkotásokat, s a fekete grafikákat, amelyek már a munkaszolgálatos éveket idézik – összeköti Jankay egyedi látásmódja, sajátos, semmivel össze nem keverhető stílusa. Az itt látható képek Békéscsabán, illetve környékén, valamint az európai és hazai tanulmányutak eredményeképpen születtek.

A mostani, megújult állandó kiállítás egyébként a hatodik válogatás a Jankay-tárlatok sorában. A Kolozsváry és Tevan családok művészeinek és műveinek az új kiállítótér szintén méltó megmutatkozási lehetőséget jelent, melyben ugyan már korábban is látott művek szerepelnek, mégis új „köntösben”.

 

A tárlatot Turok Margit művészettörténész nyitotta meg, aki részletesen, mindenre kiterjedően mutatta be a Kolozsváry-Tevan családok tagjainak tevékenységét és Jankay Tibor gazdag életútját, munkásságát. A csabai érdekességekben is bővelkedő tanulmány már-már monográfiaként is szolgálhatna az utókor számára.

A tárlatmegnyitót az African Melody Band zenészei varázsolták színessé: az afrikai ritmusokkal adva ízelítőt abból a világból, amely nagy hatással volt Jankayra is, és amelyet törzsi gyűjteménye is sugároz a látogató felé.

 

Vándor Andrea
(Csabai Mérleg)

 

 

A képre kattintva elérhető a facebook képgaléria