Komolyan lazulós - Új programsorozat indul a JKT Gyűjteményben

 

 

Komolyan lazulós címmel új sorozatot indít a Munkácsy Mihály Múzeum és a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány a múzeum Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményében. A program alcímeként közölt információ, miszerint Művészet, beszélgetés, zene másfél órában a JKT Gyűjteményben megmagyarázza miről is lesz szó ezen a délutánon.

A rendezvény első vendége Ujj Zsuzsi képzőművész, aki költő és énekes is egyben. A Budapesten működő Ujj Zsuzsi performanszokat és korai filmművészeti remekeket idéző fotóit számon tartja mostmár nemcsak a hazai, de az európai művészeti szakma ugyancsak, hiszen Bécs után, műve legutóbb Londonban, a Tate Modernben szerepelt. Vele beszélget Baji Miklós Zoltán képzőművész, azaz BMZ, a sorozat moderátora.

 

Komolyan lazulós

 

A társalgás és a vetített virtuális kiállítás után pedig az underground körökben jól ismert Csókolom zenekar ad koncertet, mely formációnak Ujj Zsuzsi az énekese és szövegírója. A sorozatban olyan képzőművészeket tervezünk bemutatni, akik összművészeti filozófiával, vagy egyszerűen csak többféle megnyilatkozási formában képesek gondolkodni. Akiket, a vizuális művészeteket belső szükségszerűségből más, esetünkben zenei megnyilvánulásaik révén is számon tartunk, és – mivel a könnyűzene sokkal érthetőbb, mint a bonyolult kortárs művészet, megkockáztatom, hogy ebben a státuszukban még azt is mondhatjuk, hogy – akiket szeretünk.

 

 

Ván Hajnalka művészettörténész