Komolyan lazulós – Ujj Zsuzsival

   2014.09.27.

 

Komolyan lazulós címmel indított új sorozatot a Munkácsy Mihály Múzeum és a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány a múzeum Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményében. A nyitórendezvény péntek esti vendége Ujj Zsuzsi képzőművész, költő, énekes volt, akivel Baji Miklós Zoltán, azaz BMZ beszélgetett.

 

Ujj Zsuzsival BMZ beszélgetett


A baráti találkozón Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd családias hangulatban ismerhettük meg a kép, a zene és a szöveg hármas szerves egységében alkotó Ujj Zsuzsit.

Ujj Zsuzsi első fekete-fehér fotóit 1985-ben és ’86-ban készítette. Ebből az időszakból származnak tükör segítségével készült önarcképei (Önarckép tükörrel). Meghökkentő és megdöbbentő képeivel a női szerepváltás első apostola Magyarországon. Zsuzsi teljesen felülírta a hagyományos női szerepeket, a nyolcvanas évek társadalmában nem kis csodálkozást kiváltva. „Nőművészet” az övé a javából, hisz hagyományos technikával készült fotóin megjelenik például a szülés (Szülős, Távoli ölelés, Tojásos, Tükrös öles), de „csontvázas” sorozatain (Esküvős, Háttal fóliás, Fóliás önarckép, Repülős) az egykoron ápolónőként dolgozó, jelenleg pedig édesanyját ápoló ember érzései, benyomásai jelennek meg.

Fóliás (Sarkos fóliás, Trónusos, Fólliás önarckép) és Kvarcos, valamint Torzó, illetve Körbe sorozatai is a női identitás egyéni értelmezését tükrözik.

Mint megtudtuk, Ujj Zsuzsi 1992 óta nem fotózik, inkább a szövegírás és a zene felé fordult.

Huszonöt éve először a Liget Galériában állította ki képeit, majd háromszor szerepelt önálló kiállításával a MissionArt Galéiában, de volt tárlata Bécsben is, és művei Londonban, a Tate Modernben szerepeltek.

A beszélgetés után a múzeumkertben nagy sikerű koncertet adott a Csókolom zenekar, amelynek Ujj Zsuzsi az énekese és szövegírója.

Ezúttal Repeta című CD-jük anyagát hozták el a csabai közönségnek, s ismét bebizonyosodott, hogy a kép, a zene és a szöveg kiegészítik egymást, közös a nyelvezetük.

 

Vándor Andrea