Komolyan lazulós est Lovas Gáborral és a Balkán Quintettel

 

2014.11.21.

Komolyan lazulós címmel idén szeptemberben új sorozat indult a Munkácsy Mihály Múzeumban, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány szervezésében, a Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményben. A rendezvény olyan alkotókat kíván bemutatni, akik otthonosan mozognak több művészeti ágban is, legyen az a társművészetekként az estén jelenlevő képzőművészet és zene párosa.

 

Lovas Gábor festőművész és beszélgetőtársa, Baji Miklós Zoltán

 

Lovas Gábor festőművész és beszélgetőtársa, Baji Miklós Zoltán

 

A novemberi, vagyis a második alkalommal Lovas Gábor festőművész volt a vendég, aki fiatal kora ellenére már önálló kiállítással is büszkélkedhetett az elmúlt években a Munkácsy Múzeum falin belül, most mégis, új arcát tudta megmutatni, ahogy a beszélgetés moderátora Baji Miklós Zoltán képzőművész, azaz BMZ, a múltjáról, pályájának indulásáról meséltette. Érdeklődésének szerteágazását mi sem bizonyította jobban, mint a társalgás közben vetített képek sora, illetve a rendezvény második blokkjában hallott koncert, ahol Lovas Gábor, mint muzsikus is megnyilvánult. Érdekessége művészetének, hogy mennyire mást képvisel festészetben és mást zenében, és mindez mégis jól megfér egymás mellett. Maradandóvá téve a beszélgetés könnyed stílusát, a Balkán Quintet nevű formáció, jelen alkalommal énekessel is kiegészülve, igazi ínyencséget hozott el a kiállítótérbe, akik nem csak szórakoztatták, de profizmusukkal kényeztették is a hallgatóságot.

 

A Balkán Quintet formáció

 

A Balkán Quintet formáció

 

A Komolyan lazulós című est sok ismerőst, kíváncsiskodót vonzott. Ezt lehet, hogy köszönhetjük annak is, hogy a beszélgetés után, a koncert előtt egy, mindig a meghívott vendéghez kapcsolódó meglepetést nyerhet meg az a szerencsés vendég, akinek belépőjegyén található sorszámát, tombolaként, a művész maga húzza ki a „kalapból”. Most Lovas Gábor egy válogatás, egypéldányos CD-jét nyerhette meg egy szerencsés érdeklődő.

 

A rendezvény résztvevői

 

A rendezvény résztvevői

 

Szerző: Ván Hajnalka művészettörténész, a sorozat ötletgazdája
Fotó: Szegedi Sándor

 

További fotók és videók  a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány facebook oldalán.