Grafikai csodák Jankaytól

A Tavaszi Fesztivál keretében Grafikai csodák Jankaytól címmel nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Munkácsy Mihály Múzeum Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjteménye rendezésében a tárlat Jankay Tibor korai grafikáiból nyújt ízelítőt.

 

 

A kiállítást Ván Hajnalka művészettörténész nyitotta meg

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója üdvözölte a művészetbarátokat a megnyitón, amelyen a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola növendékei működtek közre. Az igazgató kiemelte, hogy a Tavaszi Fesztivál keretében mindig méltó helye van a képzőművészeti kiállításoknak, s a huszadik század első felének legkiválóbb rajzművésze e korai korszakában készült művei valóban egyedülállóak.

Ván Hajnalka művészettörténész, a Jankay hagyaték gondozója az idén 115 éve született, és 20 éve elhunyt Jankay-Deutch Tibor szakmai életútját mutatta be. A hagyatékát szülővárosának, Békéscsabának adományozó festőművész korai grafikáit vonultatja fel a tárlat, amelynek különlegessége, hogy a csak ritkán látható alkotások a közönségnek megmutathatják ennek a 20. századi művésznek talán a legerősebb oldalát, grafikai alkotásait – mondta.

A Jankay rajztehetségét igazoló munkáiból válogatott időszaki kiállítás az 1920-30-as évek időszakából való, abból az időből, amikor még kiállításokra is ezen munkáival jelentkezett, és ezekkel hívták meg az országos tárlatokra is. A jellemzően szénnel, grafittal és pasztellel készített művek témai az alkotó környezetének szereplői, legyen a helyszín Békéscsaba, illetve a békési miliő, avagy a művészetek fővárosa, Párizs.

A 20-as évek végétől rendszeresen szerepelt egyéni és csoportos kiállításokon, Békéscsabán, Gyulán, Orosházán, 1926-tól Budapesten. Kiállított a KUT művészeivel együtt az Ernst Múzeumban, de külföldön is: először a bécsi Albertinában. Korai munkái elsősorban szén- és színes krétarajzok. Párizsban városképeket készített, majd életképeket. 1929-ben és 1934-ben egy-egy évet töltött Ohióban, majd Los Angelesben, míg 1948-ban végleg Kaliforniában telepedett le.

A korai műveit bemutató Grafikai csodák Jankaytól című időszaki kiállítást április 30-ig a tekinthetik meg a látogatók a Csabagyöngyében.

 

Vándor Andrea