drMáriás és a Tudósok

 

Komolyan lazulós. Művészet, beszélgetés, zene a Munkácsy Mihály Múzeum JKT gyűjteményében. Ezúttal drMáriás, író, festő, zenész és a Tudósok zenekar lesz a sorozat következő vendége.


A polihisztorok kora lejárt, de a sokoldalú művészeké nem! A Komolyan lazulós című rendezvénysorozat első évadának negyedik, záró estére egy igen népszerű és több évtizedes sikeres alkotói múltra visszatekintő művészt köszönhet a Munkácsy Mihály Múzeum Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményében ellátogató közönség. Sorozatunk mind az országos, mind a helyi alkotók közül az egyes társművészetekben egyformán eredményesen működő művészeket mutatja be. Ezt a gondolatot most drMáriás író, festő, zenész és az ugyancsak többek között az Ő nevével fémjelzett Tudósok zenekart testesíti meg.

DrMáriás, azaz Máriás Béla underground művész a hazai kortárs képzőművészet jeles alakja, A vajdasági gyökerekkel bíró alkotó az 1990-es évek óta él és működik Magyarországon. Festészetét a pop-artos síkban tartott formák, és a szó szerinti sokszínűség jellemez, melyet a dadaizmus szellemisége hat át, és mely a performanszhoz közeli zenei működését is meghatározza. DrMáriás alkotói pályafutásának indulása óta jellemzője a „többszólamúság”. Zenészként, a Tudósok néven alapított formációban, pedig mindig is, mint frontember szerepelt.

Az est során először a képzőművész munkáiból láthatunk vetített formában képeket. Ezek a fotók a rendezvény állandó moderátorával folytatott beszélgetés alatt lesznek láthatóak, melyet a vendégünk régi jóbarátja, kollégája Baji Miklós Zoltán, azaz BMZ vezet. A második részben pedig a szintén nagy érdeklődésre számot tartó koncert élményével gazdagodhatunk.
Az összművészeti Komolyan lazulós című rendezvénysorozat 2015. június 5-én, pénteken 19.00 órától kerül megrendezésre a Munkácsy Mihály Múzeum és a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány szervezésében. Az estre a belépés ingyenes. Lesz most is sorsolás, ami mondhatni szokásos módon, a beszélgetés után, a zenei rész előtt zajlik, és egy pohár bor, hogy mindenki átadhassa magát a műélvezetnek.

Ván Hajnalka
művészettörténész