DrMáriás a társadalomsebész

 

 

A Tudósok zenekar és drMáriás volt a vendég pénteken este a Munkácsy Mihály Múzeum Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményében, ahol a megjelenteket Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke köszöntötte. A Tudósok zenekar vezetőjével Baji Miklós Zoltán (BMZ) beszélgetett.

 

 

drMáriás és BMZ a nem mindennapi beszélgetésen

(a képre kattintva megtekinthető a facebookos képgaléria)
 

 

Egy igen sokoldalú, zseniális művészembert ismerhettünk meg, aki mind szóban, mind zenében és képben fogalmazza meg a világról alkotott, gyakran groteszk, humoros, játékos – véleményét. Az író, festő, képzőművész, énekes, trombitás, harsonás, szaxofonos, zenekarvezető Béla –, merthogy így hívják –, de nem szereti, ha így szólítják – Újvidéken született 1966-ban. És 1991. óta Magyarországon él. Édesapja belgyógyász, édesanyja angoltanár volt, de zongorázott is. Alkotásait – bármely műfajról is legyen szó – egyfajta kelet-európaiság jellemzi, amelyet azonban nemcsak az itt élők értenek meg.

Irodalmi munkássága is jelentős, bár BMZ többnyire képzőművészetéről faggatta. A művész néhány alkotását is megismerhettük – sajátos, első kézből való tárlatvezetésével. Így például a II. Erzsébet és Geronazzo Mária titokban a keleti nyitás politikájáról egyeztetnek a Külön 2014 Nemzeti Parkban című képét, a Lázár János piruettezik miközben piros hó esik, Matolcsy-portréját, André Goodfriendről festett képét, a Rogán Antalról, Szíjjártó Péterről, Kiszel Tündéről, avagy Habony Árpádról készült abszurd remekei a közönség hasizmait sem kímélték. Sokáig elhallgattuk volna még, de a Tudósok múzeumkertben adott koncertje – szűnni nem akaró vastaps mellett – komolyan ellazította a közönséget, sebészi precizitással világítva rá, hogy „Ha nem tudsz buta lenni, akkor nagyon szomorú fogsz lenni!”

 

Vándor Andrea

(Csabai Mérleg)