Komolyan lazulós ef.Zámbóval és a Happy Dead Banddel

 

2015.09.19.

Újabb állomásához érkezett a Ván Hajnalka művészettörténész által megálmodott Komolyan lazulós elnevezésű rendezvénysorozat pénteken este. Ezúttal ef.Zámbó István képzőművész, zenész volt a vendége a Munkácsy Mihály Múzeum Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjteménynek, ahol a megjelenteket Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke köszöntötte, és ef.Zámbóval Baji Miklós Zoltán (BMZ) beszélgetett.

 

 

ef.Zámbóval Istvánnal Baji Miklós Zoltán (BMZ) beszélgetett

 

Zámbó "Öcsi" nem ismeretlen az alternatív művészeteket és zenét kedvelők körében, hisz az 1950-ben Salgótarjánban született polihisztor volt gépszedő, nyomdász, az NDK-ban mezőgazdasági gépgyárban présgépkezelő, de éjjeliőr is Szentendrén a kempingben, majd gépész a szentendrei Vízműveknél.

– Meg akartuk úszni feLugossy Laci barátommal együtt a kétéves kötelező sorkatonai szolgálatot. Egy esti borozgatás közben valaki azt mondta, hogy ki lehet menni az NDK-ba dolgozni, s akkor nem hívnak be katonának. A tanácsházán kellett jelentkezni: meg is tettem. A gyárban egy hatalmas présgépen dolgoztam: a normát nem tudom, hogy volt-e egyáltalán ember, aki teljesíteni tudta… Úgyhogy stoppal hazajöttem, s Szentendrén lettem éjjeliőr kempingben. Itt megismerkedtem fiatal színészekkel: Szentendre főterén csináltuk a szabadtéri kiállításokat, performanceket. A rendőrség igazoltatott valakit a köreinkből, s én azt hittem ez is az előadás része… No ezért kétszer 3 hónap előzetes letartóztatásba kerültem, s élvezhettem a rendőrség vendégszeretetét. Végül a katonaságot orvosi igazolással úsztam meg: „Békében alkalmatlan, háborúban: szakszolgálat” – mesélte élete történetét az autodidakta képzőművész, a más műfajokban is kísérletező alkotó, akit a szobrászat, a grafika, a zene, a performance, a film, de a multimédia is megihletett. ef.Zámbó alapító tagja az egyik talán leghíresebb honi művészeti társaságának, a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak, és a hazai alternatív rock zene kultikus zenekarának, a Bizottságnak (1980) is.

Mint megtudtuk, a festészettel, zenével, irodalommal, filmmel 1965 óta foglalkozik ef.Zámbó István. A szentendrei évek alatt a Vajda Lajos Stúdió mellett – 1969–1979 között – a szentendrei szabadtéri tárlatok egyik szervezője is volt, és 1974–1985 között a Fiatal Képzőművészek Stúdió tagja. A Művészeti Alap és a Képzőművészek Szövetségének sorait 1976 óta gyarapítja. Művei megtalálhatók magán és közgyűjteményekben, itthon és külföldön egyaránt.

Zenei pályafutása az A. E. Bizottság együttes ikonikus évei után is folytatódott: 1985-ben barátaival megalakította az Új Modern Akrobatika music-performance csoportot, 1987-ben a Vajda Lajos Művészeti Szabadiskolát, 1982–ben pedig már a svédországi Layota Art cég festészeti ösztöndíjasa volt. 1991 óta műgyanta szobrokat készít. 1993-ban létrehozta a Planetáris Űrharmonikusok 80 tagú együttest, és négy űropera-előadást tartott. Jelenleg ef.Zámbó Happy Dead Band kommandó-esztrádzenekar vezetője. Életében a zene, a képzőművészet összefonódott, eggyé vált. Ékes bizonyítékát is adta mindennek a beszélgetés után Zámbó Öcsi és zenekara, a Happy Dead Band adott koncertje a múzeum udvarán.

A rendezvény a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány szervezésében valósult meg, és most sem maradhatott el a hagyományos tombola: efZámbó István Rohanó karácsonyfa című alkotását Rácz Attila nyerte meg.

 

Vándor Andrea

(Csabai Mérleg)

 

Képgaléria a facebookon