Összművészeti családi est a JKT Gyűjteményben

 

Lóránt János Demeter és családja a Komolyan lazulóson.

Igazi családi összművészeti est tanúi lehettek mindazok, akik elfogadták a Munkácsy Mihály Múzeum Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény meghívását június 3-án a Munkácsy Múzeum Jankay termébe.

 

 

A képre kattintva megtekinthető a facebook galéria

 

A megjelenteket Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte, majd egy közel másfél órás produkció következett, amelyben a zene, a képzőművészet, az előadóművészet és a bábművészet, valamint a vizuális kultúra családi összefonódásából kaphattunk ízelítőt. Elsőként Garainé Lóránt Andrea humoros novelláiból, írásaiból olvasott fel, majd egy felnőtteknek szóló bábelőadást láthattunk a családtól, amelyet Lóránt János Demeter A szőke nő és az ördög című alkotása ihletett. A darabról, és a Birimálé BábSzínház születéséről a képzőművész, de jellemzően bábművészettel foglalkozó Lóránt Lujza mesélt a nézőknek. A hamisítatlan vásári bábjátékot zenei aláfestéssel hallhattuk.

Az unokák a zene birodalmába (is) elkalauzolták a közönséget. A Verőköltő zenekar néhány dalát a festő és szövegíró Gressai Ferdinánd (gitár) és Gressai Mánuel (dob) hozta el a csabai Komolyan lazulós közönségének, de megismerkedhettünk Garai Rebeka fotóival is.

A műsor második részében a békésszentandrási kötődésű, Munkácsy-díjas Lóránt János Demeter képzőművésszel és családjával, valamint az Amszterdamban született feleségével Lous Stuijfzand holland képzőművésszel BMZ, alias Baji Miklós Zoltán beszélgetett.
Természetesen ezúttal sem maradhatott el a tombola, és a borokhoz finom holland sajtokat is kóstolhattak a vendégek.

 

Vándor Andrea