Komolyan lazulós Verebes Györggyel és az Orbis Zeneműhellyel

 

A Komolyan lazulós öszművészeti rendezvénysorozat szervezői november 18-án a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetőjét, Verebes György festőművészt, tanárt, zenészt, valamint az Orbis Zeneműhely tagjait látták vendégül a múzeum Jankay termében.

 

Az Orbis zeneműhely tagjai (a képre kattintva facebook képgaléria nyílik)

 

A Munkácsy Mihály Múzeum és a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány közös szervezésében megvalósuló kötetlen zenés est résztvevőit Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke köszöntötte, majd BMZ, azaz Baji Miklós Zoltán, a Komolyan lazulósok állandó moderátora beszélgetett a vajdasági születésű Verebes Györggyel klasszikus festészetből táplálkozó alkotásairól. A beszélgetés alatt kivetítve láthattuk a sokoldalú alkotó munkáit. A szolnoki művésztelep vezetőjének egy-egy műve is górcső alá került, s a művek részletes elemzése mellett a Zentán élő művész életútjának fontosabb állomásainak felidézésére is jutott idő. Verebes György 2003-ban kezdte el festeni az Alvó titánok portrésorozatát, melynek lenyűgöző alkotásai peregtek a háttérben. A sorozatból könyv is született Alvó titánok Verebes György szolnoki festményein címmel.

 

Verebes György 1965-ben született a vajdasági Zentán. Az orvos családból származó alkotó, akitől a zene sem állt távol, hisz kisgyermek korától járt zeneiskolába. Bátyja,Ernő zeneszerző, költő, író szintén tagja közös zenekaruknak, az Orbis Zeneműhelynek. Verebes György kedvelte a szolfézst, a zongorát, ám igen ügyesen rajzolt is. Már az általános iskolában rajzfilmfigurákkal ékesítette osztálytársai hátizsákját, táskáját, mely tevékenységével igen nagy népszerűségnek örvendett körükben. Középiskolás éveiben elkezdett zenélni, a klasszikus muzsika, s a rockzene érdekelte, közben zenekart is vezetett.

 

A vegyi technikum elvégzése után 1985-től a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafika tanszékének hallgatója, ahol 1989-ben szerez diplomát, majd 1992-ig művészképzős hallgató ugyanitt. Mesterei Raszler Károly és Kocsis Imre voltak. Festészettel 1988 óta foglalkozik. Könyvillusztrációkat készít, színházi díszletet, belsőépítészeti arculatot tervez. 1997-2003 között egy reklámgrafikai stúdió művészeti vezetője, 1998-2002-ig a Lurdy Galéria művészeti vezetője volt. A festőművész 2002 óta a Szolnoki Művésztelep tagja, 2003 óta a telep művészeti vezetője. A 2007-2011 közötti időszakban a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tanára. Festészeti tevékenysége mellett rendszeresen nyit meg kiállításokat és publikál. 2010 óta a Jász-Nagykun-Szolnok Tehetségsegítő Tanács elnökségi tagja. 2011-től tagja a Szentendrei Régi Művésztelep Kulturális Egyesületnek. Szellemi kitalálója és alapító tagja a Szolnoki Képzőművészeti Társaságnak. 2013-ban a Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriumi tagjává választották.

 

Az est második részében a vajdasági gyökerű muzsikuscsapat, az Orbis Zeneműhely – Verebes Ernő basszusgitár, Miroslav Jovancic hegedű, Goran Evetovic dob, Zoran Dukic gitár, Verebes György billentyűs hangszerek –kápráztatta el a közönséget zseniális free jazz improvizációival. Miroslav Jovancic hegedűjátéka lenyűgöző volt, s amikor „csak” fütyült az sem volt semmi… A szólók pedig mind-mind önmagukért beszéltek, azaz szóltak. Az biztos, hogy senki nem unatkozott ezen a felemelő esten, s komolyan lazult!

Természetesen ezúttal sem maradhatott el a már megszokott tombola, s egy-egy pohár bor mellett jól esett beszélgetni a művésszel, a zenészekkel, a közönséggel. Remélhetőleg a 2017-es esztendő is színvonalas programokkal, igazi, hagyománnyá vált Komolyan lazulósokkal várja majd a csabaiakat.

 

Vándor Andrea