XXIII. Csuta Nemzetközi Művésztelep

A legszebb képzőművészeti „halpiac”

 

2013.08.09.

 

A Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galériában pénteken délután nyitotta meg kapuit a Békésen 21 éve működő XXIII. Csuta Nemzetközi Művésztelep záró kiállítása, amelynek – mint már több mint két évtizede Tuza Béla a fővédnöke.

 

 

A kiállítást Kepes András nyitotta meg.

 

Tuza Béla érdeklődésünkre elmondta, hogy barátjával, Csuta Györggyel huszonkét éve Svájcban határozták el, hogy Békésen évente meghívják az arra fogékony művészeket az alkotótáborba.

– Az idén huszonegyedik életévébe lépett a művésztelep, s immár 23. záró kiállítását nyithattam meg. Amerikában a 21. év jelenti a felnőtté válás küszöbét, ám a 23 sem számít éltes kornak. Így talán nem véletlen, hogy az idei művésztelepen a szertelen fiatalság, a szabadság jellemezte az alkotói légkört – tudtuk meg Tuza Bélától, aki azt is elárulta, hogy az idei művésztelep témája a hal volt. A többértelmű szimbólum, illetve a magyar nyelv gazdagságában rejlő lehetőségek pedig bőven adtak munkát a művészeknek, s igen érdekes megközelítésű munkák születtek Békésen, amelyekből egy szép csokorra valót láthatunk most Békéscsabán is, ahol nem kisebb televíziós személyiség, mint  Kepes András író, újságíró nyitotta meg a tárlatot a Jankayban. A kint tomboló kánikula ellenére a galéria zsúfolásig megtelt művészetkedvelőkkel, s Kepes András azt is elárulta, hogy bizony családi szálak is fűzik Békéscsabához, hiszen dédnagyapja, Braun Hermann volt itt a tulajdonosa a Berényi úton működő gőzmalomnak. A neves médiaszemélyiségtől természetesen a művészetek sem idegnek, hiszen Kepes György (1905-2001) amerikai professzor, festő, fotográfus, médiaművész a nagybátyja és nagynénje Kepes Éva neve is közismert a nemzetközi művészeti életben. A megnyitón erről egy anekdotát is megosztott a hallgatósággal Kepes: Aczél György (Kádár János jobb keze) annak idején nem nagybátyjáról, hanem Éva nagynénje szépségéről tudta beazonosítani a Kepes-családot…

Dr. Kepes Adrás napi kapcsolatban áll a művészetekkel, hiszen a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) kommunikációs és művészeti karának a dékánja.

A tárlatmegnyitón Klenyán Csaba Liszt-díjas klarinétművész működött közre, aki remek improvizációval is elkápráztatta a közönséget.

Csuta György, a Csuta Nemzetközi Művésztelep alapítója megköszönte az alkotóknak a részvételt, s reményének adott hangot, hogy jövőre ismét vendégül láthatja barátait. A dr. Tuza Béla fővédnökségével megnyílt kiállítás augusztus 31-ig látogatható a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galériában

 

Vándor Andrea