Az alkotás közös öröme összeköt

 

2013.07.26.

 

Július 20. és 27. közt adott otthont a Garzon Szálló az idei IX. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelepnek a Békéstáji Művészeti Társaság szervezésében. A művésztelepen született alkotásokból rendezett hagyományos tárlat a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galériában nyílt meg pénteken délután.

 

 

Futaki Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte a tárlatlátogatókat


Köles-Varga Edina, a galéria igazgatója házigazdaként üdvözölte a megjelenteket, majd Futaki Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, a határainkon innen és túlról érkezett művészeket, a művészetkedvelő közönséget. Az Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről, Békéscsabáról érkezett kiállítóknak megköszönte, hogy immár kilencedik alkalommal vettek részt az alkotótábor munkájában.

Mint azt Lonovics Lászlótól, a Békéstáji Művészeti Társaság elnökétől megtudtuk, 1976-tól 1989-ig évente országos grafikai művésztelep működött Békéscsabán. Ezt a hagyományt kívánta folytatni a Békéstáji

Művészeti Társaság, amikor 2003-ban megrendezte az I. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelepet – mondta az elnök. Azóta – a 2007-es és 2011-es év kivételével – minden évben nemzetközileg elismert művészek látogattak el ide. Az alkotók a környező országokból –, többnyire Békéscsaba testvérvárosaiból – érkeztek. Így a helyiek mellett finn, holland, lengyel, román, szerb, szlovák és szlovén képzőművészek vettek részt az eddigi munkában. A békéscsabai, Békés megyei képzőművészek pedig rendszeresen vesznek részt külföldi művésztelepeken, mutatkoznak be a környező országokban kiállításokon. Többen szívesen visszajárnak, felejthetetlen emlékek és életre szóló barátságok kötik őket a városhoz és a helyi képzőművészekhez.

Az idei, IX. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep vezetője Lonovics László megköszönte a szervezőbizottság tagjainak munkáját – Gnandt Jánosnak és Fazekas Attila képzőművészeknek, akik egyben résztvevői is voltak a tábornak. Külön köszönetet mondott a támogatóknak: így Békéscsaba önkormányzatának és a művésztelepnek otthont adó Garzon Szállónak. A helyi művészek mellett Lengyelországból Witold Zareba, és Anna Osadnik, Romániából Bors Eszter, és Lőrincz Imre Levente, Szerbiából Sagmeister Péity Laura, Torok Melinda, és Szlovákiából Peter Valiska-Timečko mutatkoztak be a tárlaton alkotásaikkal, ám a szervezők támogatni kívánták a fiatal alkotókat, így meghívták Cseh Tibor, Horváth Ádám és Lovas Gábor képzőművészeket is.

A tárlaton kiállított műveket - köztük azokat is, amelyek a belvárosban készültek - Ván Hajnalka művészettörténész méltatta. Nagy öröm, ha egy ilyen kezdeményezés eljut a kilencedik állomásáig – mondta, majd a festészet, a kép huszadik századi változásairól szólt. Egy nemrégiben általa olvasott tanulmányt idézett, amelynek szerzője öt kategóriába sorolta a festményeket: az absztrakt (olaj-vászon), a nyitott kép (a relief, a térbeli installációk), a modern multimédia adta lehetőségeket kihasználó fotográfia, a performance időleges képe és a koncepciós kép. Az egyhetes alkotótáborban a tizenkét alkotó vett részt, és magától adódik a kérdés, hogy vajon mi a közös bennük? Tizenketten nem járhatnak egy ösvényen: külön egyéniségek valamennyien, és közös élményekkel gazdagon térhetnek haza – emelte ki a művészettörténész.

A kiállítás augusztus nyolcadikáig várja látogatóit a Jankay galériában.

 

Vándor Andrea