Hincz Gyula (1904–1986)

 

Hincz Erdélye

 

2013.06.06.

 

A Jankay galériában dr. Mészáros Balázs, történész méltatta Hincz Gyula munkásságát, és alkotásait a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola növendékeinek a közreműködésével. Szabó Dórától felcsíki, Bozsik Dórától pedig kalotaszegi népdalcsokrot hallhattunk a csütörtöki tárlatmegnyitón. Mindkettőjük felkészítője János Hajnalka volt.

 

 

 

A tárlatot dr. Mészáros Balázs nyitotta meg

 

A kiállított anyag –, amelyet a Váci Értéktárból, a Váci Művészeti Gyűjtemények egyikeként, vándorkiállítási célzattal állítottak össze –, jól reprezentálja az alkotó művész festészetében rejlő erejét. Hincz Gyula komor tónusú tájképein Erdély legszebb tájai elevenednek meg. Mint azt dr. Mészáros Balázs, a Váczi Értéktár volt igazgatója a megnyitón elmondta, tizennégy Hincz-kép látható a békéscsabai kiállításon, a képeket 2010-ben sikerült beszerezni, és 2011-2012-ben restaurálni.

Hogy kerülnek Hincz Gyula alkotásai Békéscsabára? A kérdésnek több magyarázata is van: Az intézmény névadója, Jankay Tibor osztálytársaként és nem utolsó sorban barátjaként említette Hinczet írásaiban. A szintén csabai Tevan Kiadó utolsó remeke, a Magyar Bibliofil Társaság az év legszebb könyv díjával kitűntetett, 1948-as Anatole France: Jacques Tournebroche, avagy a Nyársforgató Jakab meséi című kötetét illusztrálta a művész. Ez a nyomdatörténeti relikvia szintén látható a kiállításon.

Az 1941-43 között, kétszer meghirdetett erdélyi ösztöndíjra jelentkező Hincz Gyula ezen időszakban született festményit mutatja be időszaki kiállításán a Jankay galéria – Jankay kortársai sorozata részeként. A tárlat anyaga bravúrosan adja vissza a sokak által ismert fantasztikus táj lenyűgöző látványát, hiszen Hincz Gyula a negyvenes évekre már kifogástalan technikai tudással bírt, és képein jól megfigyelhetők a modern irányzatok hatásai. A tájábrázolások mellett feltűnnek néhány képen a népviseletben pompázó székelyföldiek, akik emberközelivé hozzák a messzeséget, bár Hincz emberábrázolásai gyakran csak illusztrációként szolgálnak az erdélyi táj szépségeihez.

Hincz Gyula képzőművész: Erdély című kiállítása július 23-áig tekinthető meg a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galériában. A kiállítás kurátora Ván Hajnalka művészettörténész volt.

 

Vándor Andrea