Holó Hóbel László

 

Holó Hóbel László

 

Békéscsabán született és iskoláit is itt végezte. Kerekes tanár úr rajzkörébe járt, majd a legendás Mokos–körbe. Megismerkedett későbbi olyan neves festőkkel, mint Gaburek Károly, Mengyán András, Fajó János.

A hatvanas években többször is jelentkezett az iparművészeti főiskolára, eredménytelenül.

Részt vett különböző földalatti művészeti mozgalmakban, aminek a következménye több éven át tartó rendőri zaklatás volt.

Visszavonult, de a művészettel nem szakított.

A 80–as évek végétől ismét aktívan részt vesz a művészeti életben. Többször jelen volt a fónyi nemzetközi fesztiválon, helyi csoportos és egyéni kiállításokon, például Alföldi Tárlatok, Tavaszi Fesztiválok, Ifjúsági Ház tárlatai.

Kiállított Szegeden és Kaposváron. 2005 – ben a békéscsabai Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galériában egyéni kiállításon is szerepel.

Többféle technikát alkalmaz a képeken és installációkon. Szereti a rusztikus megoldásokat, ragaszt, éget, csiszol.

 

(Szilágyi András, művészeti író, filozófus, költő)

 

Hóbel tárlat a Jankayban

 

2013.02.23.

 

Ismét békéscsabai képzőművész alkotásainak adott otthont a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria kiállítóterme. A péntek délután szép számban megjelent művészetszerető közönséget Köles-Varga Edina igazgató köszöntötte. A hetven éves holó Hóbel László „Képi metamorfózisok” című kiállítását Szilágyi András művészeti író, filozófus, költő nyitotta meg.

 

 

 

A hetven éves Holó Hóbel László kiállítását Szilágyi András művészeti író nyitotta meg

 

Hóbel nem ismeretlen kiállító a galériában, hiszen már 2005-ben is önálló tárlata volt a Jankayban. 1942-ben Békéscsabán született, és itt is járt gimnáziumba. A művészetek iránti vonzalma nagyon hamar megmutatkozott. Kerekes tanár úr rajzkörébe járt, majd az ötvenes években a legendás Mokos-körbe. Megismerkedett olyan neves festőkkel, mint Gaburek Károly, Mengyán András, Fajó János. Gaburek békéscsabai festőművész is támogatta és felkészítette az Iparművészeti Főiskola felvételi követelményeinek teljesítésére. Részt vett különböző „földalatti” művészeti mozgalmakban, amelynek a következménye hosszú időn át tartó rendőri zaklatás és megfigyelés volt: 1969-ben „Jatyával”, Jantyik Lászlóval nyugatra szöktek, ám próbálkozásuk balul sült el. Egy hónapot töltöttek börtönben Jugoszláviában. Három év múlva, 1971-ben Jatya újrapróbálkozott, azóta New Yorkban él.

Így Hóbelnek, a képzőművészet szabad kifejezését kereső alkotónak más irányba fordult az élete Békéscsabán, civil foglakozást választott, de magányosan mindig alkotott lakótelepi szűk szobájában. A nyolcvanas évek végétől aktívan is részt vett a város színes művészeti életében. Többször jelen volt a fónyi 20X20-as képek nemzetközi fesztiválján, helyi csoportos és egyéni kiállításokon, az Alföldi Tárlaton, Szegeden, Kaposváron és Szentendrén. Ismertek plakátjai is. 2005-ben műtermet is kapott a várostól. Többféle technikát alkalmaz alkotásain. Képi világát a csak rá jellemző vonalak és színek jellemzik. Műveiben a folytonosság éled fel, színvilága dinamikus, a telt feketétől a világos pasztellig. Ellentétes, erőteljes, de rendezett hatások fejeződnek ki műveiben.

Holó Hóbel László alkotásai március 26-áig tekinthetők meg a Jankay galériában.

 

Vándor Andrea