XXII. Országos Rajzverseny

 

2013.03.30.

 

Dr. habil, DLA Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitotta meg az Evangélikus Művészeti Szakközépiskola XXII. Országos Rajzversenyét a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galériában nagypénteken.

 

 

A díjakat Kolarovszki Zoltán, az evangélikus gimnázium igazgatója adta át 


Kolarovszki Zoltán, a rendező iskola igazgatója köszöntötte a kétnapos verseny résztvevőit, a felkészítő tanárokat, a szakmai zsűrit és a megjelenteket. Köszönetet mondott a Jankay galériának, a pedagógusoknak áldozatos munkájukért és a diákoknak, hogy a tavaszi szünetben is szakítottak időt a békéscsabai látogatásra. A hagyományos versenyre huszonnégy iskolából érkeztek a fiatalok Győrből, Miskolcról, Pécsről, Szegedről… Városunkat két intézmény képviselte: a BEGART és a Szentgyörgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola.

Két szekcióban, iskolatípusonként zajlott a verseny és bizony most sem volt könnyű dolga a dr. habil, DLA Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Munkácsy-díjas festőművész, grafikus által vezetett szakmai zsűrinek: dr. Molnár Gyulának, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektorának és Csepregi Sándornak, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docensének.

A feladat akt, portré és tárgykép készítése volt. A versenybizottság két különdíjat és szekciónként három díjat osztott ki. Az első korcsoportban az előkelő második helyezést érte el Kaszanyi Nóra, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium tanulója.

Dr. habil, DLA Kőnig Frigyes, a versenybizottság elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy igen sűrű a programja, ugyan is szombaton már Székesfehérváron nyílik kiállítása a Szent István Király Múzeumban, ám nagy örömmel jött Békéscsabára. Nem ismeretlen megyénkben alkotóként sem, hiszen a múlt héten, Orosházán nyitott meg egy tárlatot a Szántó Kovács János Múzeumban.

– Hiánypótlónak, nélkülözhetetlennek tartom az ilyen megmozdulásokat, rendezvényeket, hiszen ez egy országos rajzverseny, amely már a 22. a hagyományok sorában. Nagyon sok kulturális központ működik Magyarországon, ezért fontos hangsúlyozni, hogy Békéscsaba városa adhat otthont egy országos eseménynek. A kultúra közvetítése kiemelt feladat és mivel fiatalokról van szó, így a jövőről is: elengedhetetlen, hogy a művészeti szakközépiskolások is lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra, a megmérettetésre. A fiataloknak nagyon sok szerencsét, kitartást kívánok, hogy minél hamarabb megtalálják azt a tevékenységi formát, amivel foglalkozni kívánnak. A lehető legtöbb időt szenteljenek ennek, hiszen akkor lesznek képesek kitörni, és értelmes életet élni, megtalálni önmagukat – tudtuk meg a zsűri elnökétől.

Az eredményhirdetés után a verseny résztvevői a Dürer Nyomda, a Csiga-Biga Művészellátó Bolt és a Barát Papír Kft. jóvoltából Békéscsabára jellemző ajándékokkal térhettek haza a húsvéti ünnepekre.

A művészeti szakközépiskolások alkotásait április 23-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Jankay kortárs galériában.

Az országos verseny díjazottainak névsorát a tavaszi szünet után a Békéscsabai Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény honlapján teszik közzé a szervezők.

 

Vándor Andrea